Carinasblogg

Vardag Foto Inredning Inspiration Älskade son mm.

Häringe slott

Kategori: Platser/Landskap

'

Historien om Häringe

börjar redan på 1000-talet med Viking Sote. Sedan dess har en lång rad av ägare rått om slottet. Gustav Vasa hade sitt örlogsvarv här, byggherre Horn skapade sin förmögenhet som krigare ute i Europa.

Under 1900-talet satte Thorsten Kreuger stark prägel på slottet med nymodigheter som kylskåp, utomhuspool, kägelbana och en underjordisk gång. När Kreuger dömdes för bokföringsbrott sålde han Slottet till sin gode vän Axel Wenner-Gren, som i sin tur gav Slottet till sin fru Marguerite. Paret fyllde slottet med antikviteter, silver, vapen och gobelänger. Parken fylldes med antika statyer från Peru och Irland samt nygjorda fornnordiska gudar i sandsten. Efter Axels död sålde förvaltaren Birger Strid ut allt lösöre så när delikatessföretagaren Olle Hartwig köpte slottet var det mer eller mindre tomt. Genom att studera gamla bilder från Wenner-Gren tiden lyckades Hartwig köpa tillbaka en hel del möbler, konst och gobelänger.

Securitas ägare Sven Philip Sörensen köpte slottet och byggde om det för att utbilda sin personal. Sedan dess har Häringe slott varit ett hotell med konferensanläggning.

1999 köpte familjen Ljungberg Häringe Slott och det är idag en del av c/o Hotels där också Grythyttans Gästgivaregård, Tammsvik Konferens & Herrgård, Mälargården och Krägga Herrgård ingår.




   

SPÖKEN PÅ HÄRINGE SLOTT

Det sägs att det spökar på Häringe Slott. Både personal och gäster har upplevt saker som inte riktigt går att förklara.

Vårt mest kända spöke är Agneta Wrede (1674-1730). Syskonparet Axel och Agneta hade en hård uppväxt. Redan 22 år gammal dog deras mor i pesten och då deras far var ute i Europa och krigade blev barnen omhändertagna av sin elaka faster Ebba Leijonhufvud.

I Övre Gotiska rummet sitter en 400 år gammal munk i fåtöljen som sägs ha flyttat med träpanelen som ursprungligen satt i ett kloster i Skottland. Han är snäll och harmlös, men kan bli lite sur om någon kliver över hans fötter.

I Gyllene Matsalen var det förr ett fasligt liv då två spöken satt på varsin stol och knuffade gästerna. Efter råd från mediala personer sitter det nu en spegel mittemot fönstret samt ljusa gardiner och en kristallkrona i fönstret. Spökena sitter kanske kvar, men bråkar inte längre med gästerna.

Marguerite Wenner-Gren sköter fortfarande om sitt älskade Häringe. Hon vattnar blommor, slätar till dukar och ser till att allt är snyggt och lugnt. Om gäster är stökiga eller när det har varit för många gäster under en längre period då sveper hon som en iskall vind genom slottet. Om hon däremot tycker att vi sköter om slottet på rätt sätt, visar hon sig då och då i sin vackra röda sammetsmorgonrock med guldtrådsbrodyr.

          


                                       

Kommentarer

  • Ewezi säger:

    Sv: den säljs inte längre så vet inte :) och kommer inte ihåg va den kostade när ja köpte den då ja fick den för ett bättre pris då mina föräldrar jobbar i fotoaffär ´:p

    2009-09-22 | 18:28:28
    Bloggadress: http://ewezi.blogg.se/

Kommentera inlägget här: